210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εργασιακά Δικαιώματα - Απασχόληση

Τελευταία τροποποίηση ενότητας 30/9/2022

 
 • Νόμος 2643/1998 Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις (9/1998)

  Ο Νόμος 2643/1998, αποτέλεσε την αφετηρία στο σύστημα των υποχρεωτικών τοποθετήσεων ατόμων από προστατευόμενες κατηγορίες (ανάμεσά τους και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς α΄ βαθμού των ατόμων με αναπηρία) σε θέσεις εργασίας με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων τοποθέτησης (μορίων) βάσει τυπικών προσόντων και ποσοστού αναπηρίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δείτε το Νόμο

 • Εγκύκλιος - Εγγραφή ΑμεΑ στο μητρώο ανέργων και συμμετοχή τους σε προγράμματα (12/2021)

  Όσοι πάσχουν από ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω θα μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ακόμη και στην περίπτωση που αναφέρεται ανικανότητα για κάθε βιοποριστική εργασία στο πιστοποιητικό αναπηρίας τους με την προϋπόθεση να προσκομίσουν γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας, η οποία θα ισχύει για τρία (3) έτη του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Στη γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται ότι η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδεικνύεται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόσληψη ευάλωτων ομάδων μπορούν πλέον να το κάνουν. Δείτε την Εγκύκλιο

 • Νόμος 4488/2017 Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου, ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση προστασίας εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις (9/2017)

  Ο Νόμος 4488/2017 δίνει τις κατευθυντήριες-οργανωτικές διατάξεις της πρακτικής εφαρμογής του νόμου 4074/2012  Δείτε το Νόμο

  *Εξαιρετικά σημαντικό το άρθρο 23, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι παράμετροι για την μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση ατόμων με αναπηρία με ποσοστό άνω του 50%, το οποίο οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής στέρησης (συννοσηρότητα). 

 • Νόμος 4443/2016 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και στην εργασία (12/2016)

  Με το Νόμο απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω, φύλου, θρησκείας, ηλικίας ή αναπηρίας Δείτε το Νόμο 

 • Νόμος 4440/2016 Ενιαίο σύστημα κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση (12/2016)

  Ο Νόμος 4440/2016 προώθησε περαιτέρω την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο τομέα μετην ανακατανομή ποσοστών στο σύστημα προσλήψεων. Στο Άρθρο 25 απεικονίζεται η ανακατανομή των ποσοστών ειδικών κατηγοριών στο σύστημα προσλήψεων Δείτε εδώ

 • ΦΕΚ 4331/2015 Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και άλλες διατάξεις (7/2015)

   

  Στο Άρθρο 13 του νόμου 4331/2015 αναφέρεται πως τα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) ή/και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) δεν χάνουν το επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, αλλά συνεχίζουν να το εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην ΚοινΣΕπ  Δείτε το Νόμο

 • Νόμος 4074/2012 Κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (4/2012)

  Ο Νόμος 4074/2012 συνιστά την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Στο Άρθρο 27, περιγράφονται οι κύριοι άξονες που αφορούν στη  εργασία και την απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία. Δείτε το Νόμο

 

 

Ιδιαίτερα σημαντική στην εύρεση των νόμων και στη σύνταξη των ερωτήσεων / απαντήσεων ήταν η συμβολή της κ. Ι. Κουβαριτάκη (Δικηγόρος) καθώς και της κ.Δ. Πατσιάλα, (Κοινωνική επιστήμονας) και Σ. Γρέγου (Κοινωνική Λειτουργός) 

Το όραμα για τη δημιουργία του Autismap είναι να αναπτύξουμε μια εξελισσόμενη και ανανεούμενη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που να αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες. Ο σκοπός μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, η ενίσχυση της προσβασιμότητας τους στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες και η καταπολέμηση του στίγματος .

 Με τη συμμετοχή σας και την συνεχή καταγραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων δομών και επαγγελματιών θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό για γρήγορη και εύκολη αναζήτηση των δομών που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα και παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τη Νομοθεσία και τα επιστημονικά δεδομένα, για οικογένειες, αρμόδιους φορείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς , νομικούς, επαγγελματίες υγείας , ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής  και για κάθε ενδιαφερόμενο.

.

1500
ΔΟΜΕΣ
1800
ΩΡΕΣ

Στρατηγικός συνεργάτης - υποστηρικτής επικοινωνίας

Υποστηρικτές Επικοινωνίας

Διαχείριση

Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Χρυσολωρά 10-12, 12132,  Περιστέρι
210 57 31 581
210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Εγγραφή στο newsletter

Invalid Input