Χρήσιμο Υλικό

Το έργο grow4autism: Δικτύωση – Συνεργασία – Ενδυνάμωση – Βιωσιμότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ) και εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ). Στα πλαίσια του έργου συντελέστηκε μεταξύ άλλων η συγγραφή ενός εγχειριδίου – οδηγού για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Δείτε το εγχειρίδιο με τίτλο «Αυτισμός – Ποιότητα ζωής για εσάς και τις οικογένειες σας»  και λάβετε πλήρη ενημέρωση για: α) Τα είδη θεραπευτικών παρεμβάσεων, β) Τα προγράμματα υποστήριξης γονέων, γ) Τις θεραπείες ειδικής αγωγής και το πλαίσιο αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ, δ) Την εκπαίδευση, ε) Την εργασία, ζ) Την διαβίωση – αυτονόμηση των ατόμων με ΔΑΦ, η) Τις δυνατότητες για δημιουργική απασχόληση,  ψυχαγωγία και αθλητισμό, θ) Τις υπηρεσίες υγείας, ι) Τις διαδικασίες για πιστοποίηση αναπηρίας, κ) Τις παροχές για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία, λ) Τις σύγχρονες παροχές υγείας – πρόνοιας για άτομα με αναπηρίες, μ) Τις δυνατότητες και προοπτικές εκπροσώπησης και οργάνωσης γονέων ατόμων με αυτισμό.  

Το πρόγραμμα "Boarding Pass στον Αυτισμό" υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Στα πλαίσια του προγράμματος συντελέστηκε η παραγωγή ενημερωτικού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Δείτε το Πρόγραμμα απευαισθητοποίησης στις πτήσεις με αεροπλάνο για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Έντυπο 2) . Επιπροσθέτως, δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο «Συν-ταξιδεύοντας με τον αυτισμό» (Έντυπο 1), όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον αυτισμό και για τις δυσκολίες που προκαλεί σε ένα παιδί με ΔΑΦ –εστιάζοντας στον χώρο του αεροδρομίου– αλλά και τους τρόπους που ο καθένας μας μπορεί να αξιοποιήσει για διευκολύνει το παιδί αυτό τόσο στην αναμονή όσο και στη διάρκεια της πτήσης.

Το πρόγραμμα "Στην καρδιά του αυτισμού" υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Δείτε το εγχειρίδιο που περιλαμβάνει μια σειρά Κοινωνικών Ιστοριών που προετοιμάζουν το άτομο με ΔΑΦ, αλλά και τους γονείς του ή τους θεραπευτές που θα το συνοδεύσουν στο νοσοκομείο, για να εξοικειωθούν με τη διαδικασία μιας καρδιολογικής εξέτασης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσομοίωσης καρδιολογικής εξέτασης, κατάλληλα σχεδιασμένο για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με ΔΑΦ, με στόχο την απευαισθητοποίηση.

Γνωρίστε την ιστοσελίδα «Δικαίωμα», που συνιστά μία εύχρηστη Διαδικτυακή νομική βάση για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με ΔΑΦ, παρέχοντας πληροφόρηση και υποστήριξη σε ένα σύνολο συνδεδεμένων χρηστών εμπλεκόμενων μερών. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

Στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται επίσης οι 2 σύντομοι οδηγοί δικαιωμάτων και παροχών που δημιούργησε ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, ένας για ενήλικα και ένας για ανήλικα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους. 

Τέλος, παρακολουθήστε το ενημερωτικό video με τίτλο "Πες τη λέξη αυτισμός" . 

Tο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus Plus «Προωθώντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό: Ενίσχυση της κατανόησης, των γνώσεων και των δεξιοτήτων Εκπαιδευτικών και άλλων Επαγγελματιών σε Αγγλία, Ελλάδα και Ιταλία» είχε ως κύριο στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης για Εκπαιδευτικούς, Διευθυντές και Ειδικούς όπως επίσης και τη δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για τα σχολεία που θα επιτρέψει τη βελτίωση της σχολικής ένταξης των μαθητών στο φάσμα του αυτισμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αυτό διήρκησε τρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετείχαν συνολικά έξι φορείς από τρεις διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Αγγλία), ανάμεσά τους και το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη». 

Μπορείτε να δείτε το  υλικό με τα Πρότυπα Καλής Πρακτικής στον Αυτισμό (έντυπο 1), που απευθύνεται σε όλα τα σχολεία και εκπαιδευτικά/θεραπευτικά πλαίσια για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ηλικίας 5 έως και 16 ετών. Απευθύνονται σε Γενικά και Ειδικά σχολεία Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ειδικές Μονάδες Αυτισμού, Κέντρα Ημέρας, Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα και άλλους φορείς ψυχικής υγείας.   
Επίσης μπορείτε να δείτε το υλικό με τις  Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό που (έντυπο 2) παρέχουν μια σαφή δομή πάνω στην οποία το προσωπικό μπορεί να αναλογιστεί και να αξιολογήσει τις πρακτικές που εφαρμόζει. Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται με παιδιά 5-16 ετών σε εκπαιδευτικά ή άλλα εξειδικευμένα για τον αυτισμό, πλαίσια.
Το εγχειρίδιο για την “οδοντιατρική φροντίδα”, όπως διαμορφώθηκε από την MAKATON HELLAS, βοηθά τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τις συμπεριφορές τους για την καλύτερη οδοντιατρική τους φροντίδα. Το υλικό παρουσιάζεται με σύμβολα ΜΑΚΑΤΟΝ. 
 
Το πρόγραμμα MAKATON είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο επικοινωνιακό – γλωσσικό πρόγραμμα που υποστηρίζει συνολικά τις δεξιότητες επικοινωνίας λόγου και ομιλίας, με ομιλία, νοήματα και σύμβολα, προσαρμοσμένο στις
ανάγκες των χρηστών.  

Publish modules to the "offcanvas" position.