Πως κατοχυρώνονται τα ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία;

Τα δικαιώματα κατοχυρώνονται με τις κυρωθείσες Διεθνείς Συμβάσεις.
Η εφαρμογή και πραγμάτωση τους εναπόκειται στην Πολιτεία με κατάλληλους Νόμους, πολιτικές και πρακτικές.
Το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ελλάδας κατοχυρώνει τη προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας και τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες. Σύμφωνα με αυτό, το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.
Παράλληλα με το Νόμο 2101 /1992 το ελληνικό κράτος επικυρώνει και αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1992) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αυτισμό, όπου αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για ίση μεταχείριση στην Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Φροντίδα, Απασχόληση, Εργασία αλλά και η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2000) που απαγορεύει κάθε διάκριση σε βάρος ατόμων με αναπηρία στους τομείς της απασχόλησης και της εργασίας και έχει επικυρωθεί με τον Νόμο 3304/2005 από το ελληνικό κράτος.


Εκτύπωση