Τι γίνεται με τα επιδόματα σε περίπτωση εργασίας του ατόμου με ΔΑΦ;
Όσοι πάσχουν από ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης με ποσοστό 50% και άνω, θα μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ακόμη και στην περίπτωση που αναφέρεται ανικανότητα για κάθε βιοποριστική εργασία στο πιστοποιητικό αναπηρίας τους με την προϋπόθεση να προσκομίσουν γνωμάτευση ψυχικής υγείας, η οποία θα ισχύει για τρία έτη του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας. Στην γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται ότι η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης (άρθρο 23- νόμος 4488/2027).
Τα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης ( συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) ή/ και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσης (ΚοινΣΕπ) δεν χάνουν το επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιαδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή αλλά συνεχίζουν να το εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση ΚοινΣΕπ (άρθρο 13- νόμος 4331/2015).
Η διαδικασία για να εργαστεί ένα άτομο στο φάσμα του Αυτισμού χωρίς να χάσει το επίδομα από το ΚΕΠΑ είναι :
- Επίσκεψη σε ψυχίατρο δημόσιου φορέα για να δοθεί το χαρτί που θα αναγράφεται ότι το άτομο θα εργαστεί για ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη.
- Το χαρτί από τον ψυχίατρο μαζί με την σύμβαση, την απόφαση ΚΕΠΑ και την ταυτότητα πρέπει να κατατεθούν στο κέντρο κοινότητας της περιοχής του ατόμου ύστερα από ραντεβού.