210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συχνές Ερωτήσεις

 • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων Ατόμων με Αναπηρία του ΟΑΕΔ;

  • Προϋπόθεση για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), είναι η κατοχή Γνωμάτευσης αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε ισχύ. Η Γνωμάτευση ΚΕΠΑ θα πρέπει να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, καθώς και ικανότητα για εργασία. Επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ σε ισχύ.

   Το Δελτίο Ανεργίας που εκδίδεται με βάση τη Γνωμάτευση Αναπηρίας από ΚΕΠΑ έχει διάρκεια μέχρι τη λήξη της Γνωμάτευσης ΚΕΠΑ. Μετά τη λήξη της γνωμάτευσης ΚΕΠΑ και εφόσον το άτομο παραμένει άνεργος/η και θέλει να διατηρήσει το Δελτίο Ανεργίας ως άτομο με αναπηρία, θα πρέπει να προσκομίσει νέα γνωμάτευση αναπηρίας ΚΕΠΑ σε ισχύ.

 • Τι είναι οι Κοιν.Σ.Επ. και ποια η λειτουργία τους;

  Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) είναι οι αστικοί συνεταιρισμοί  που έχουν ως καταστατικό σκοπό τη συλλογική και την κοινωνική ωφέλεια και διαθέτουν εκ του νόμου εμπορική ιδιότητα.

  Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: Α) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, Β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας, Γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου;

  Οσο αφορά την έκδοση ταυτότητας ευρύτερα στα άτομα με αναπηρία, αν το άτομο είναι ενήλικο και δεν μπορεί να συνδιαλλαγεί ή να υπογράψει, το κάνει ο γονέας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης. Αν δεν μπορεί να μετακινηθεί πηγαίνει η αστυνομία στο σπίτι. Φωτογραφία χρειάζεται οπωσδήποτε ακόμη κι αν κάποιος είναι στο κρεβάτι και δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι. Φωτογραφίζεται σε όποια θέση κι αν είναι.

 • Ποιες ενέργειες απαιτούνται για χώρο parking αναπηρικού οχήματος;

   Για τη χορήγηση θέσης parking υπεύθυνος είναι ο Δήμος, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με την αίτηση από τους ενδιαφερόμενους (απόφαση ΚΕΠΑ, το δελτίο στάθμευσης, μόνιμη κατοικία, υπεύθυνη δήλωση).  
   
  Δείτε το πλαίσιο θεσμοθέτησης (Δ2/3311) για την παραχώρηση των χώρων στάθμευσης για οχήματα ειδικών περιπτώσεων εδώ 
 • Πως χαρακτηρίζω αυτοκίνητο ΙΧΕ ως αναπηρικό;

  Αν πρόκειται για καινούριο αυτοκίνητο οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνουν την εταιρεία που θα το αγοράσουν κι αυτοί κάνουν τη διαδικασία με το Τελωνείο. Αν το αυτοκίνητο είναι παλιό απευθύνονται στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας τους. Βασικό στοιχείο να υπάρχει διαθέσιμη η ιατρική απόφαση για τις παθήσεις που αναφέρονται.

  Δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από αναπήρους εδώ

  Επίσης δείτε αναλυτικά στις παραγράφους 9 και 10 του άρθρο 54 στο νόμο 3583/2007 εδώ

 • Απαλλάσσονται από την υποχρεωτική στράτευση τα άτομα με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ή με ελαφριά αναπτυξιακή διαταραχή;

  Τα άτομα με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός) παίρνουν το χαρακτηρισμό Ι/5  και απαλλάσονται από την υποχρεωτική στράτευση. Επιπροσθέτως, τα άτομα με ελαφριά αναπτυξιακή διαταραχή μπορούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους με χαρακτηρισμό Ι/3 ή Ι/4. Δείτε αναλυτικά το προεδρικό διάταγμα για την κρίση της σωματικής ικανότητας των στρατεύσιμων στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.ellinikos-stratos.com/stratologia/swmatiki_ikanotita.htm. Η αναφορά σε διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και σε ελαφρια αναπτυξιακή διαταραχή γίνεται στο άρθρο 15 του διατάγματος. Στο συγκεκριμένο άρθρο παρατίθεται ο γενικός πίνακας νοσημάτων, παθήσεων και βλαβών. Στον αύξοντα αριθμό 347 του πίνακα βρίσκεται η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή και στον αριθμό 348 η ελαφριά αναπτυξιακή διαταραχή.      

 • Τι είναι τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και ποια η λειτουργία τους;

  Τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.), αποτέλουν μετανομασία των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 67 του ν. 4486/2017.Για το πλαίσιο λειτουργίας των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων, όπως περιγράφεται στο ν.2716/1999 μπορείτε να ανατρέξετε εδώ  

  Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κο.Κε.ΨΥ.Π.Ε.) αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους (0-18 ετών) και οικογένειες. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων στον οποίον ανήκει και κατέχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του. Σκοπός του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (πρώην Ιατροπαιδαγωγικού) είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδοψυχιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας στον πληθυσμό του τομέα, με υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Τα ΚΟΚΕΨΥΠΕ παρέχουν μεταξύ, άλλων, διάγνωση και πιστοποίηση Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών. 

  Δείτε αναλυτικά το πλαίσιο λειτουργίας των ΚΟΚΕΨΥΠΕ, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ 2289/2019 εδώ

 • Τι είναι οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ποια οι λειτουργία τους;

  Στις Σχολικές Μονάδες Eιδικής Aγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και κατά τη συνεκπαίδευση στα γενικά σχολεία, εφαρμόζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με τις αναπηρίες και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο ή και για ολόκληρη τη διάρκεια της σχολικής ζωής τους. Αναλυτικά για το πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων μπορείτε να ανατρέξετε στο νόμο 3699/2008 εδώ καθώς και στο ν. 4186/2013 (άρθρο 28) εδώ.

 • Τι είναι τα ΚΕ.Δ.Α.ΣΥ και ποια η λειτουργία τους;

  Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. συνιστούν μετανομασία των Κ.Ε.Σ.Υ. (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης). Σκοπός των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. είναι η υποστήριξη των μαθητών, των σχολικών μονάδων και των Ε.Κ. της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Για τα ζητήματα, για τα οποία επιφυλάσσεται αποκλειστική αρμοδιότητα στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., δεν έχουν αρμοδιότητα άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς.

  Δείτε αναλυτικά το πλαίσιο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. όπως περιγραφόνται στο άρθρο 11 του ν. 4823/2021 εδώ

 • Τι είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ποια η λειτουργία τους;

  Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας συνιστώνται ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των Νοσοκομείων. Σκοπός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) είναι η παροχή ολοκληρωμένης ψυχιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας στον πληθυσμό του τομέα ευθύνης του, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο σε υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας / βασικής ψυχιατρικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες που εξασφαλίζουν τη θεραπευτική συνέχεια, καθώς και σε υπηρεσίες που συμβάλλουν στην αποκατάσταση, μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων ανάρρωσης / ανάκαμψης (recovery) των ασθενών και συνεργασίας με μονάδες αποκατάστασης.

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και ποια η λειτουργία τους;

  Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβιωσης είναι το σύνολο των χώρων που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση - κατοικία των ατόμων με αναπηρία με οργανωμένη υποστήριξη από τον Φορέα, έτσι ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες κατάλληλες για ύπνο, σωματική υγιεινή, καθαριότητα και αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωση.

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα και ποια η λειτουργία τους;

  Το Προστατευμένο Διαμέρισμα είναι χώρος στέγασης σε πολυκατοικίες ή μονοκατοικίες, ατόμων με ψυχικές διαταραχές ή νοητική υστέρηση με δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές τα οποία έχουν αυξημένες αλλά όχι πλήρεις ικανότητες αυτοφροντίδας και αυτοεξυπηρέτησης. 

  Η Ψυχοκοινωνική φροντίδα που παρέχεται στα άτομα που διαμένουν στα προστατευμένα διαμερίσματα έχει σκοπό την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανεξαρτησίας, αυτονομίας και αποτελεσματικότητάς τους, ώστε να λειτουργήσουν στην κοινότητα με επιτυχία και στόχο την πλήρη αυτόνομη διαβίωση. 

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι τα Οικοτροφεία και ποια η λειτουργία τους;

  Το Οικοτροφείο είναι Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, στο οποίο φιλοξενούνται για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη άτομα με ψυχικές διαταραχές με σκοπό να διασφαλισθεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων αυτών με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας. 

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι οι Ξενώνες και ποια η λειτουργία τους;

   Ο Ξενώνας ως Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης φιλοξενεί άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη ύστερα από αίτησή τους και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ψυχιάτρου ή της θεραπευτικής ψυχιατρικής ομάδας με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα. Ειδικότερα στους ξενώνες φιλοξενούνται άτομα με ψυχικές διαταραχές που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον, ή άτομα που κρίνεται ότι είναι θεραπευτική η προσωρινή απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον της οικογένείας τους ή που χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής και επανεκπαίδευσης για την ζωή στην κοινότητα.

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι οι ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. και ποια η λειτουργία τους;

  Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) αποβλέπουν στην κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα και συμβάλλουν στη θεραπεία τους και στην κατά το δυνατόν οικονομική τους αυτάρκεια.

  Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης μπορούν να είναι ταυτόχρονα παραγωγικές, καταναλωτικές, εμπορικές, προμηθευτικές, μεταφορικές, τουριστικές, οικοδομικές, πιστωτικές, αναπτυξιακές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές μονάδες και να αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα (αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική, αλιευτική, δασική, βιομηχανική, βιοτεχνική, ξενοδοχειακή, εμπορική, παροχής υπηρεσιών, κοινωνικής ανάπτυξης).

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι οι Κινητές Μονάδες και ποια η λειτουργία τους;

  Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης και νοσηλείας ή ειδικής φροντίδας κατ'οίκον:

  α) Σε τομείς Ψυχικής Υγείας που η γεωγραφική τους έκταση και διαμόρφωση, η οικιστική τους διασπορά καθώς και οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη φύση των ψυχικών διαταραχών δυσχεραίνουν την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών αυτών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και

  β)  σε όμορους Τομείς Ψυχικής Υγείας όταν δεν υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ 

 • Τι είναι τα ΚΕΦΙΑΠ και ποια η λειτουργία τους;

  Τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. (ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ) συνιστούν μετονομασία των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. (Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία) από 1-1-2012  και εντάχθηκαν στα κατά τόπους κεντρικά Νοσοκομεία της χώρας.

  Τα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. βρίσκονται σε άμεση επιστημονική, νοσηλευτική, εκπαιδευτική και λειτουργική σύνδεση με το νοσοκομείο στο οποίο υπαγονται οργανικά και διοικητικά. 

  Σκοπός των Κέντρων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή εξωτερικούς, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, εριστικού και αναπνευστικού συστήματος καθώς και σε άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Επίσης η πρώιμη διάγνωση, η ψυχολογική , κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, η προεπαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρίες, η λειτουργική τους αποκατάσταση, η υποστήριξη για ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, η συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο για τον συντονισμό της δράσης τους. Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι τα Κέντρα Ημέρας και ποια η λειτουργία τους;

   Σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η παραμονή στην κοινότητα του ατόμου που ωφελείται των υπηρεσιών του, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής του, η βελτίωση εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση και την αύξηση της διαπραγματευτικής / διεκδικητικής του ικανότητας, ώστε να ασκεί τα δικαιώματά του ως πολίτης.  

  Το Κέντρο Ημέρας επιδιώκει την επίτευξη του σκοπού του μέσα από την ενεργοποίηση κατάλληλων παρεμβάσεων σε ατομικό, ομαδικό και συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο, σε συνεργασία με άλλες μονάδες ψυχικής υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας στον οποίο ανήκει και με τις οποίες λειτουργεί σε δίκτυο. Η διοικητικο - οικονομική διαχείριση του Κέντρου Ημέρας είναι αυτοτελής και αυτόνομη. Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ  
 • Τι είναι τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών και ποια η λειτουργία τους;

  Ο όρος “Ειδικές θεραπείες για παιδιά και εφήβους”: Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση και “Κέντρα Ειδικών Θεραπειών” εμφανίζονται στο άρθρο 45 του ΦΕΚ 4898/2018. Σύμφωνα με το άρθρο 45 του ΦΕΚ 4898/2018, ως ειδικές θεραπείες νοούνται η δέσμη θεραπευτικών πράξεων που παρέχονται σε συμβεβλημένα κέντρα ειδικών θεραπειών και αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλειο ή παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες θεραπευτές και αποζημιώνονται κατά πράξη.

  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι τα Κέντρα Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας και ποια η λειτουργία τους;

  Όπως αναγράφεται στο άρθρο 15 του Προεδρικού Διατάγματος 395/1993 τα Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, νοούνται εκείνα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ημερησίας φροντίδας και παραμονής με ανώτατο όριο ημερήσιας λειτουργίας τις 16 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α.  

  Σκοπός του κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) είναι η παροχή υπηρεσιών όπως, μεταφορά ωφελουμένων, διαμονή & διατροφή, εξατομικευμένο πρόγραμμα ωφελούμενων (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.α.), δράσεις δημιουργικής απασχόλησης - ψυχαγωγία, λοιπές υπηρεσίες (εκπαιδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης κ.α.).

   Δείτε το Προεδρικό Διάταγμα εδώ

 • Τι είναι τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και ποια η λειτουργία τους;

  Τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες μονάδες στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εξωτερικούς ή εσωτερικούς, οι οποίοι πάσχουν απο παθήσεις μυικού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος, καθώς και από νοητική υστέρηση. Στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης μπορούν να λειτουργήσουν και ξενώνες αποκατάστασης στις περιπτώσεις που υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται επανέλεγχο ή ειδική εκπαίδευση για την αποκατάσταση τους. 

  Επίσης τα Κέντρα Α-Α μπορούν να περιλαμβάνουν στο σκοπό τους την επαγγελματική κατάρτιση, ενημέρωση και ψυχαγωγία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 • Τι είναι τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και ποια η λειτουργία τους;

  Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) ειναι Μονάδες με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. 

  Επίσης αποσκοπούν στη συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα ίδια και το οικογενειακό - συγγενικό τους περιβάλλον.  Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ 

 • Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για τη φοίτηση στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια - Λύκεια;

  Το νομικό πλαίσιο, που αφορά στη φοίτηση στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια - Λύκεια, αναφέρεται αναλυτικά στα Άρθρο 28 του Νόμου 4186/2013. 

 • Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ΑΜΕΑ, μπορούν να εργάζονται και να λαμβάνουν επιδόματα-παροχές;

  Στο άρθρο 13 του νόμου 4331/2015 αναφέρεται πως τα άτομα με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) ή/και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) δεν χάνουν το επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, αλλά συνεχίζουν να το εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην ΚοινΣΕπ.

 • Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες για την αναγνώριση του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με αναπηρία και πως εφαρμόζονται;

  Στο άρθρο 27 του Νόμου 4074/2012 περιγράφονται οι κύριοι άξονες που αφορούν στην εργασία και την απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία. Επιπροσθέτως, ο Νόμος 4488/2017, συνιστά το πλαίσιο που δίνει τις κατευθυντήριες - οργανωτικές διατάξεις για τη πρακτική εφαρμογή του Νόμου 4074/2012. 

 • Ποιό είναι το νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου διασφαλίζεται η μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών;

  Ο Νόμος 2643/1998, αποτέλεσε την αφετηρία στο σύστημα των υποχρεωτικών τοποθετήσεων ατόμων από προστατευόμενες κατηγορίες (ανάμεσά τους και τα άτομα με αναπηρία και οι συγγενείς α΄ βαθμού των ατόμων με αναπηρία) σε θέσεις εργασίας με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων τοποθέτησης (μορίων) βάσει τυπικών προσόντων και ποσοστού αναπηρίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 • Ποιες είναι οι ειδικότητες που δίνουν γνωμάτευση για παροχή ειδικών θεραπειών σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 45, του  ΦΕΚ. 4898/2018,  οι ειδικότητες που δίνουν γνωμάτευση για παροχή ειδικών θεραπειών σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών είναι:

  α) Παιδοψυχίατροι και κατ' εξαίρεση σε παραμεθόριες περιοχές, ψυχίατρος ενηλίκων

  β) Ιατροί ειδικότητας νευρολογίας

  γ) Παιδίατροι εξειδικευμένοι στην νευρολογία

  δ) Παιδίατροι με ειδική εκπαίδευση στην αναπτυξιολογία

  ε) Ιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης σε περιπτώσεις με κινητικά, νευρολογικά και μικτά προβλήματα

  στ) Ιατροί ειδικότητας ωτορινολαρυγγολογίας και οφθαλμολογίας σε περιπτώσεις παιδιών με αισθητηριακές διαταραχές,

 • Ποιες είναι οι ειδικότητες που παρέχουν θεραπευτικές πράξεις στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής;

   Όπως αναφέρεται στο άρθρο 45, του  ΦΕΚ. 4898/2018, οι θεραπευτικές πράξεις στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής παρέχονται από παιδοψυχιάτρους, ιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, δημοσίων ή εποπτευόμενων από το δημόσιο φορέων ή ελευθεροεπαγγελματίες κάθε μορφής (ατομική ή εταιρική δραστηριοποίηση).

 • Ποιες είναι οι θεραπευτικές πράξεις που αποζημιώνονται στα πλαίσια της ειδικής αγωγής;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 45, του  ΦΕΚ. 4898/2018, οι θεραπευτικές πράξεις που αποζημιώνονται είναι η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία (ατομική ή ομαδική ή οικογενειακή ή θεραπεία συμπεριφοράς), η ειδική διαπαιδαγώγηση και η φυσικοθεραπεία στις περιπτώσεις που συνυπάρχει και κινητική διαταραχή.

 • Μέχρι ποια ηλικία δύναται να χορηγούνται οι παροχές Ειδικών θεραπειών;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 45 του ΦΕΚ 4898/2018, σε περιπτώσεις ασφαλισμένων άνω των 18 ετών με σοβαρά κινητικά, νοητικά, ψυχιατρικά, ψυχολογικά προβλήματα, δύναται να παρατείνεται η χορήγηση των ανωτέρω παροχών κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης (διάρκειας μέχρι 1 έτος) και μέχρι την ηλικία των 21 ετών από ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας.

 • Τι ορίζεται ως Ειδικές Θεραπείες;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 45, του  ΦΕΚ. 4898/2018, ως ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων νοούνται η δέσμη θεραπευτικών πράξεων που παρέχονται σε συμβεβλημένα κέντρα ειδικών θεραπειών και αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλιο ή παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες θεραπευτές και αποζημιώνονται κατά πράξη.

 • Τι χρονικό διάστημα καλύπτει η έγκριση για Παροχή Παράλληλης Στήριξης;

  Η πράξη έγκρισης παράλληλης στήριξης ισχύει για ένα σχολικό έτος.Κατ' εξαίρεση για τους μαθητές με αυτισμό, για τους οποίους έχει εγκριθεί η παροχή παράλληλης στήριξης εντός της τελευταίας τριετίας και εφόσον συναινεί ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή, δεν απαιτείται η υποβολή νέων δικαιολογητικών και η έγκριση της παράλληλης στήριξης ισχύει και για την επόμενη σχολική χρονιά.

 • Ποιος παρέχει Παράλληλη Στήριξη;

  • Η παράλληλη στήριξη ως δημόσια παροχή, παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας.
  • Όπως αναφέρεται στο Νόμο 4415/2016, η παράλληλη στήριξη - συνεκπαίδευση μπορεί να παρέχεται από εκπαιδευτικούς των κλάδων:
  • α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ 61 (Νηπιαγωγών Ειδικής Εκπαίδευσης) και ΠΕ 71 (Δασκάλων Ειδικής Εκπαίδευσης) 
  • β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ.
  • Η παράλληλη στήριξη των μαθητών με αυτισμό μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό (σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας) που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, με την έγκριση και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβουλίου (άρθρο 28, παρ. 18 του Ν. 4186/2013). Η δαπάνη για τον ειδικό βοηθό καλύπτεται από την οικογένεια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 του Νόμου 3699/2008.
 • Ποιος γνωμοδοτεί την Παράλληλη Στήριξη;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 51 του  Νόμου 4547/2018, την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΣΥ (πρώην ΚΕΔΔΥ), το οποίο με γραπτή γνωμάτευση του καθορίζει τις ώρες της παράλληλης στήριξης. Τα ΚΕΣΥ, ανάλογα με το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και των μαθησιακών δυσκολιών, προσδιορίζουν το χρόνο επαναξιολόγησης, ο οποίος αναγράφεται στην έκθεση αξιολόγησης - γνωμάτευση. Αν δεν αναγράφεται χρόνος επαναξιολόγησης, οι εκθέσεις των ΚΕΣΥ έχουν μόνιμη ισχύ.

 • Σε ποιους παρέχεται η Παράλληλη Στήριξη ;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του νόμου 3699/2008 η παράλληλη στήριξη παρέχεται:

  • Σε μαθητές που μπορούν με κατάλληλη εξατομικευμένη υποστήριξη να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της τάξης,
  • Σε μαθητές με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο ΕΑΕ (Ειδικό Σχολείο, Τμήμα Ένταξης),
  • Υπό την προϋπόθεση ότι η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη βάση της γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ.
 • Που παρέχεται η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του νόμου 3699/2008 η Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση παρέχεται:

  • Σε σχολική τάξη του Γενικού Σχολείου, εφόσον πρόκειται για μαθητές με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, υποστηριζόμενοι από τον εκπαιδευτικό της τάξης
  • Σε σχολική τάξη του Γενικού Σχολείου, με παράλληλη στήριξη – συνεκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς ΕΑΕ
  • Σε ειδικά οργανωμένα και κατάλληλα στελεχωμένα Τμήματα Ένταξης (ΤΕ) που λειτουργούν μέσα στα σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Οι μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται φοιτούν ή σε αυτοτελείς Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή σε σχολεία της γενικής εκπαίδευσης ή σε ΤΕ με την ανάλογη στήριξη και την παρουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
 • Που πιστοποιούνται οι Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες των ατόμων με αυτισμό;

  Οι ΕΕΑ των μαθητών διερευνώνται και διαπιστώνονται από: 

  1)Τα ΚΕΣΥ (πρώην ΚΕΔΔΥ)

  2) Τα πιστοποιημένα από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.

   Όταν υπάρχει διάσταση απόψεων είτε προσωπική είτε μεταξύ των γνωματεύσεων των ΚΕΣΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων, υπερισχύει η γνωμάτευση των ΚΕΣΥ και οι γονείς ή οι κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) της οποίας η απόφαση είναι οριστική. 

 • Τι υποχρεώσεις έχει η Πολιτεία απέναντι σε άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες;

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του νόμου 3699/2008 οι υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι σε άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες είναι:

  • Κατοχύρωση και διαρκή αναβάθμιση υποχρεωτικής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
  • Μέριμνα για παροχή δωρεάν δημόσιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών, για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
  • Πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη.
 • Τα άτομα με αυτισμό είναι άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ);

  Από το νόμο 3699/2008, άρθρο 3, § 1 ορίζονται οι μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ), στους οποίους συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και όσοι παρουσιάζουν διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού).

 • Τι είναι Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ);

  Από το νόμο 3699/2008 ορίζεται ότι Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

 • Τι ποσό δικαιολογείται από τα ασφαλιστικά ταμεία για Ειδικές θεραπείες για άτομα με αυτισμό;

  Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) - ΦΕΚ. 4898/2018,, σε παιδιά με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμός), εγκρίνεται λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση και φυσικοθεραπεία έως 12 συνεδρίες ανά είδος το μήνα, καθώς και ομαδική ή ατομική ψυχοθεραπεία ή θεραπεία συμπεριφοράς έως 10 συνεδρίες ανά είδος το μήνα και συμβουλευτική γονέων μέχρι 4 συνεδρίες το μήνα Αναλυτικά ο αριθμός των παρεχομένων υπηρεσιών ανά είδος παρεχόμενης υπηρεσίας αποτυπώνεται στο ΦΕΚ 5571/2018 και το συνολικά αποδιδόμενο ποσό βγαίνει για κάθε περίπτωση από το σύνολο των θεραπειών. 

 • Πως κατοχυρώνονται τα ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία;

  Τα δικαιώματα κατοχυρώνονται με τις κυρωθείσες Διεθνείς Συμβάσεις.Η εφαρμογή και πραγμάτωση τους εναπόκειται στην Πολιτεία με κατάλληλους Νόμους, πολιτικές και πρακτικές.Το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ελλάδας κατοχυρώνει τη προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας και τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες. Σύμφωνα με αυτό, το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Παράλληλα με το Νόμο 2101 /1992 το ελληνικό κράτος επικυρώνει και αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1992) για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αυτισμό, όπου αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ατόμων με αυτισμό για ίση μεταχείριση στην Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Φροντίδα, Απασχόληση, Εργασία αλλά και η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2000) που απαγορεύει κάθε διάκριση σε βάρος ατόμων με αναπηρία στους τομείς της απασχόλησης και της εργασίας και έχει επικυρωθεί με τον Νόμο 3304/2005 από το ελληνικό κράτος.

 • Που πιστοποιείται η αναπηρία;

  Όπως αναφέρεται στο νόμο 4331/2015, από το 2011 αρμόδια για την Πιστοποίηση της αναπηρίας είναι τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα ΚΕΠΑ λειτουργούν σε 45 Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε όλη τη χώρα. Η αίτηση αξιολόγησης γίνεται από τον ενδιαφερόμενο στις γραμματείες των ΚΕΠΑ, όπου ενημερώνεται και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 • Ο αυτισμός είναι πάθηση που δικαιολογεί επ’ αόριστον ποσοστό αναπηρίας;

  Στο Νόμο 3846/2010, άρθρο 16 ορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας που πιστοποιείται ανάλογα με τη πάθηση. Σύμφωνα με το άρθρο η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται για αόριστο χρόνο εφόσον κριθεί ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω για πάσχοντες από αυτισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τον Πίνακα Πιστοποίησης αναπηρίας, ο οποίος αποδίδει ποσοστό από 67%-80% συμπεραίνουμε ότι για να κριθεί ποσοστό αναπηρίας για αόριστο χρονικό διάστημα λόγω αυτισμού, θα πρέπει να συνυπάρχει και άλλη πάθηση – ενδεικτικά αναφέρεται- νοητική στέρηση. Η πρόσφατη υπουργική απόφαση ΦΕΚ 1560/8.5.2018, έρχεται να επικυρώσει πως ο αυτισμός ανήκει στις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ α’οριστον, ωστόσο το άτομο θα πρέπει να έχει παρέλθει το 17ο έτος της ηλικίας και να έχει περάσει από 2 κρίσεις.

 • Ο αυτισμός ορίζεται ως αναπηρία; Τι ποσοστό αναπηρίας δικαιολογείται για τα άτομα με ΔΑΦ

  Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5987/Β/ 31.12.2018) ορίζεται ο Ενιαίος Πίνακας Καθορισμού ποσοστών αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας / πάθηση. Σύμφωνα με αυτόν ( σελ.70710 ) ο αυτισμός αποτελεί αναπηρία σε ποσοστό 67%-80% εάν δεν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις. Τα ποσοστά των συχνά απαντόμενων συννοσηρών καταστάσεων π.χ. επιληψία θα προστίθενται στο προσδιορισθέν ποσοστό αναπηρίας λόγω Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής.

Ιδιαίτερα σημαντική στην εύρεση των νόμων και στη σύνταξη των ερωτήσεων / απαντήσεων ήταν η συμβολή και βοήθεια της κ. Ι. Κουβαριτάκη, νομικού, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Το όραμα για τη δημιουργία του Autismap είναι να αναπτύξουμε μια εξελισσόμενη και ανανεούμενη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που να αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες. Ο σκοπός μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, η ενίσχυση της προσβασιμότητας τους στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες και η καταπολέμηση του στίγματος .

 Με τη συμμετοχή σας και την συνεχή καταγραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων δομών και επαγγελματιών θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό για γρήγορη και εύκολη αναζήτηση των δομών που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα και παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τη Νομοθεσία και τα επιστημονικά δεδομένα, για οικογένειες, αρμόδιους φορείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς , νομικούς, επαγγελματίες υγείας , ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής  και για κάθε ενδιαφερόμενο.

.

1500
ΔΟΜΕΣ
1800
ΩΡΕΣ

Στρατηγικός συνεργάτης - υποστηρικτής επικοινωνίας

Υποστηρικτές Επικοινωνίας

Διαχείριση

Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Χρυσολωρά 10-12, 12132,  Περιστέρι
210 57 31 581
210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Εγγραφή στο newsletter

Invalid Input