210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βασικά δικαιώματα ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 19/3/2021

 

1. Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 21

Προστασία της οικογένειας, του γάμου, της παιδικής ηλικίας, της μητρότητας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρία».Δείτε το άρθρο 

 

2. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του παιδιού

Με το Νόμο κυρώνεται από τη χώρα η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ η οποία κατοχυρώνει δικαιώματα για κάθε παιδί στην επικράτεια και αναγνωρίζονται από την Ελληνική Πολιτεία όλες οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη Σύμβαση για την οποία υφίσταται υποχρέωση εφαρμογής. Επισημαίνεται ότι κάθε Διεθνής Σύμβαση η οποία έχει επικυρωθεί με νόμο και έχει τεθεί σε ισχύ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ 1 του Συντάγματος, έχοντας αυξημένη τοπική ισχύ. Δείτε το Νόμο 

 

3. Νόμος 4074/2012. Κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Δείτε το Νόμο 

 

4. Νόμος 3304/2005 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και στην εργασία.

Με το Νόμο απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω, φύλου, θρησκείας, ηλικίας ή αναπηρίας. Δείτε το Νόμο 

 

5. Δικαστική Συμπαράσταση Παιδιού με Βαριά Νοητική Υστέρηση - Αυτισμό (Πλήρης Στερητική) 

Αφορά μόνο στην πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, δηλαδή στη περίπτωση όπου το παιδί που γίνεται νέος ενήλικος, αδυνατεί εν όλω να φροντίζει για τις  υποθέσεις του. Δείτε το κείμενο 

Ιδιαίτερα σημαντική στην εύρεση των νόμων και στη σύνταξη των ερωτήσεων / απαντήσεων ήταν η συμβολή της κ. Ι. Κουβαριτάκη (Δικηγόρος) καθώς και της κ.Δ. Πατσιάλα, (Κοινωνική επιστήμονας) και Σ. Γρέγου (Κοινωνική Λειτουργός).  

0
0
0
s2smodern
Το όραμα για τη δημιουργία του Autismap είναι να αναπτύξουμε μια εξελισσόμενη και ανανεούμενη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που να αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες. Ο σκοπός μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, η ενίσχυση της προσβασιμότητας τους στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες και η καταπολέμηση του στίγματος .

 Με τη συμμετοχή σας και την συνεχή καταγραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων δομών και επαγγελματιών θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό για γρήγορη και εύκολη αναζήτηση των δομών που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα και παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τη Νομοθεσία και τα επιστημονικά δεδομένα, για οικογένειες, αρμόδιους φορείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς , νομικούς, επαγγελματίες υγείας , ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής  και για κάθε ενδιαφερόμενο.

.

1500
ΔΟΜΕΣ
1800
ΩΡΕΣ

Στρατηγικός συνεργάτης - υποστηρικτής επικοινωνίας

Υποστηρικτές Επικοινωνίας

Διαχείριση

Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Χρυσολωρά 10-12, 12132,  Περιστέρι
210 57 31 581
210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Εγγραφή στο newsletter

Invalid Input