210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βασικά δικαιώματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 25/11/2020

 

1. Σύνταγμα της Ελλάδας, Άρθρο 21

Προστασία της οικογένειας, του γάμου, της παιδικής ηλικίας, της μητρότητας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρία».Δείτε το άρθρο 

 

2. Νόμος 2101/1992. Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του παιδιού

Με το Νόμο κυρώνεται από τη χώρα η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ η οποία κατοχυρώνει δικαιώματα για κάθε παιδί στην επικράτεια και αναγνωρίζονται από την Ελληνική Πολιτεία όλες οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη Σύμβαση για την οποία υφίσταται υποχρέωση εφαρμογής. Επισημαίνεται ότι κάθε Διεθνής Σύμβαση η οποία έχει επικυρωθεί με νόμο και έχει τεθεί σε ισχύ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ 1 του Συντάγματος, έχοντας αυξημένη τοπική ισχύ. Δείτε το Νόμο 

 

3. Νόμος 4074/2012. Κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Δείτε το Νόμο 

 

4. Νόμος 3304/2005 για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και στην εργασία.

Με το Νόμο απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω, φύλου, θρησκείας, ηλικίας ή αναπηρίας. Δείτε το Νόμο 

 

5. Δικαστική Συμπαράσταση Παιδιού με Βαριά Νοητική Υστέρηση - Αυτισμό (Πλήρης Στερητική) 

Αφορά μόνο στην πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, δηλαδή στη περίπτωση όπου το παιδί που γίνεται νέος ενήλικος, αδυνατεί εν όλω να φροντίζει για τις  υποθέσεις του. Δείτε το κείμενο 

Ιδιαίτερα σημαντική στην εύρεση των νόμων και στη σύνταξη των ερωτήσεων / απαντήσεων ήταν η συμβολή της κ. Ι. Κουβαριτάκη (Νομικός) καθώς και της κ.Δ. Πατσιάλα, (Κοινωνική επιστήμονας) και Σ. Γρέγου (Κοινωνική Λειτουργός).  

0
0
0
s2smodern
Στην πιλοτική της λειτουργία η ιστοσελίδα autismap.gr  απεικονίζει και καταγράφει τις Δομές που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ στην Ελλάδα και δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Διαθέσιμοι πόροι για άτομα με ΔΑΦ».

Με τη συμμετοχή σας και την συνεχή καταγραφή νέων δομών θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό για γρήγορη και εύκολη αναζήτηση των δομών που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ στην Ελλάδα (ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα  ) και παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης για το Νομοθετικό πλαίσιο και τις επιστημονικές εξελίξεις, για οικογένειες, αρμόδιους φορείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς , επαγγελματίες υγείας , ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής  και για κάθε ενδιαφερόμενο.

1100
ΔΟΜΕΣ
1000
ΩΡΕΣ

Στοιχ. Επικοινωνίας

Τμήμα επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Χρυσολωρά 10-12, 12132,  Περιστέρι
210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφή στο newsletter

Invalid Input