210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Άρθρα- Autismap

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ (ΔΑΦ)

Γράφει ο Ανδρέας Αγουρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ

1) Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις οδοντιατρικές ανάγκες των παιδιών με ΔΑΦ;

Τα πιο συχνά προβλήματα στοματικής υγείας για τα παιδιά γενικά είναι η τερηδόνα (χαλασμένα δόντια), τα προβλήματα των ούλων (ουλίτιδα), τα ορθοδοντικά προβλήματα και οι τραυματισμοί των δοντιών. Αντίστοιχα λοιπόν είναι και τα προβλήματα σε παιδιά με ΔΑΦ. Από τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η τερηδόνα είναι συχνότερη στα παιδιά με ΔΑΦ αλλά σίγουρα η στοματική υγιεινή τους δεν είναι τόσο καλή. Επιπρόσθετα υπάρχουν, σε πολλές περιπτώσεις, διαιτολογικές ιδιαιτερότητες που ευνοούν την εμφάνιση τερηδόνας (πχ μαλακές τροφές, ζαχαρωτά κλπ). Η κακή στοματική υγιεινή, οδηγεί εκτός από την τερηδόνα σε εμφάνιση ουλίτιδας, η οποία εκδηλώνεται με αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα και φαίνεται να είναι συχνό πρόβλημα σε άτομα με ΔΑΦ.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΤΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει η Κατερίνα Μπούρικα, MSc OT (Paediatrics), Παιδιατρική εργοθεραπεύτρια, Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" 

*Απτική αμυντικότητα= μια υπερβολική αντίδραση σε απτικό ερέθισμα (π.χ. άγγιγμα, πίεση), που για τους περισσότερους ανθρώπους θεωρείται αβλαβές.

1) Τι είναι το απτικό σύστημα?

Το απτικό σύστημα λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την αίσθηση της αφής. Οι υποδοχείς του απτικού συστήματος βρίσκονται στο δέρμα του σώματος δηλαδή από το κεφάλι μέχρι τα πόδια και ενεργοποιούνται από την αίσθηση του ήπιου αγγίγματος, της πίεσης, της δόνησης, της θερμοκρασίας και του πόνου. Η αίσθηση της αφής είναι η κυρίαρχη αίσθηση κατά την γέννηση και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη και των άλλων αισθήσεων κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι η αίσθηση της αφής που μας συνδέει με τους άλλους γύρω μας και με το περιβάλλον παρέχοντας συναισθηματική ασφάλεια, την αντίληψη του σώματός μας, την ικανότητα ανάπτυξης πολλών δεξιοτήτων, όπως είναι η λεπτή κινητικότητα και οι κοινωνικές δεξιότητες. Καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, η σίτιση, η υγιεινή της τουαλέτας και του μπάνιου, το βούρτσισμα των δοντιών, το κόψιμο των νυχιών, το χτένισμα των μαλλιών  αλλά και οι δουλειές του σπιτιού, οι δραστηριότητες στο σχολείο ή στην εργασία εξαρτώνται από ένα λειτουργικό απτικό σύστημα.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Γράφει η Εύα Ζέλου, Λογοθεραπεύτρια 

  1. Ποια είναι τα επίπεδα που συνθέτουν το λόγο;

Με τον όρο «επίπεδα του λόγου» εννοούμε τη δομή, το περιεχόμενο και τη χρήση. Η δομή του λόγου αναφέρεται στην άρθρωση, τη μορφολογία και τη σύνταξη. Το περιεχόμενο του λόγου αφορά τη σημασιολογία, την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις στις κατάλληλες συνθήκες. Τέλος, η χρήση του λόγου (πραγματολογία – μεταφορικός λόγος), αφορά τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να επικοινωνήσουμε ικανοποιητικά με τους άλλους.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ (ΔΦΑ)

Γράφει η Βασιλική Ντρε, Ψυχιατρική και Παιδιατρική Νοσηλεύτρια - Επισκέπτρια Υγείας, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

1) Πώς αντιμετωπίζουν οι οικογένειες το γεγονός ότι έχουν παιδί με Διαταραχή Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ) και ότι η καθημερινή τους ζωή δεν θα είναι ποτέ πάλι η ίδια;

Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και μπορεί να έχει διαφορετικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τι στρατηγικές αντιμετώπισης βοηθούν κάθε οικογένεια και φυσικά κάθε στρατηγική δεν λειτουργεί καλά για όλες τις οικογένειες. Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν την προώθηση της αξιοποίησης τόσο των επίσημων όσο και ανεπίσημων συστημάτων υποστήριξης της οικογένειας.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΑΦ

Γράφει η Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος

1) Τι είναι και τι δεν είναι η αναβλητικότητα;

Ο όρος αναβλητικότητα αναφέρεται στη συνειδητή, εκούσια και άσκοπη χρονική μετάθεση της έναρξης εκτέλεσης ή της ολοκλήρωσης μιας ενέργειας ή μιας σειράς ενεργειών, παρά το γεγονός ότι το άτομο γνωρίζει πως η μετάθεση αυτή μπορεί να του επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Έτσι, το άτομο αναβάλλει μια πράξη για κάποια στιγμή αργότερα ή για την τελευταία στιγμή, στην περίπτωση που έχει οριστεί συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ολοκλήρωσή της, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντικειμενικό εμπόδιο και παρόλο που γνωρίζει ότι θα πρέπει να την εκτελέσει άμεσα. Η αναβλητικότητα δεν είναι συνώνυμο της τεμπελιάς, της χαλάρωσης, της περιφρόνησης ή της ανευθυνότητας, καθώς το άτομο που αναβάλλει έχει την επιθυμία να πράξει, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να πιέσει τον εαυτό του να το κάνει.

Read More

0
0
0
s2smodern
Το όραμα για τη δημιουργία του Autismap είναι να αναπτύξουμε μια εξελισσόμενη και ανανεούμενη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που να αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες. Ο σκοπός μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, η ενίσχυση της προσβασιμότητας τους στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες και η καταπολέμηση του στίγματος .

 Με τη συμμετοχή σας και την συνεχή καταγραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων δομών και επαγγελματιών θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό για γρήγορη και εύκολη αναζήτηση των δομών που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα και παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τη Νομοθεσία και τα επιστημονικά δεδομένα, για οικογένειες, αρμόδιους φορείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς , νομικούς, επαγγελματίες υγείας , ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής  και για κάθε ενδιαφερόμενο.

.

1500
ΔΟΜΕΣ
1800
ΩΡΕΣ

Στρατηγικός συνεργάτης - υποστηρικτής επικοινωνίας

Υποστηρικτές Επικοινωνίας

Διαχείριση

Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Χρυσολωρά 10-12, 12132,  Περιστέρι
210 57 31 581
210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Εγγραφή στο newsletter

Invalid Input