210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Άρθρα- Autismap

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ (ΔΦΑ)

Γράφει η Βασιλική Ντρε, Ψυχιατρική και Παιδιατρική Νοσηλεύτρια - Επισκέπτρια Υγείας, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

1) Πώς αντιμετωπίζουν οι οικογένειες το γεγονός ότι έχουν παιδί με Διαταραχή Φάσματος του Αυτισμού (ΔΦΑ) και ότι η καθημερινή τους ζωή δεν θα είναι ποτέ πάλι η ίδια;

Κάθε οικογένεια είναι μοναδική και μπορεί να έχει διαφορετικές στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων. Οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν τι στρατηγικές αντιμετώπισης βοηθούν κάθε οικογένεια και φυσικά κάθε στρατηγική δεν λειτουργεί καλά για όλες τις οικογένειες. Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζουν την προώθηση της αξιοποίησης τόσο των επίσημων όσο και ανεπίσημων συστημάτων υποστήριξης της οικογένειας.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Γράφει η Εύα Ζέλου, Λογοθεραπεύτρια 

  1. Ποια είναι τα επίπεδα που συνθέτουν το λόγο;

Με τον όρο «επίπεδα του λόγου» εννοούμε τη δομή, το περιεχόμενο και τη χρήση. Η δομή του λόγου αναφέρεται στην άρθρωση, τη μορφολογία και τη σύνταξη. Το περιεχόμενο του λόγου αφορά τη σημασιολογία, την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες λέξεις στις κατάλληλες συνθήκες. Τέλος, η χρήση του λόγου (πραγματολογία – μεταφορικός λόγος), αφορά τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να επικοινωνήσουμε ικανοποιητικά με τους άλλους.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΑΦ

Γράφει η Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος

1) Τι είναι και τι δεν είναι η αναβλητικότητα;

Ο όρος αναβλητικότητα αναφέρεται στη συνειδητή, εκούσια και άσκοπη χρονική μετάθεση της έναρξης εκτέλεσης ή της ολοκλήρωσης μιας ενέργειας ή μιας σειράς ενεργειών, παρά το γεγονός ότι το άτομο γνωρίζει πως η μετάθεση αυτή μπορεί να του επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Έτσι, το άτομο αναβάλλει μια πράξη για κάποια στιγμή αργότερα ή για την τελευταία στιγμή, στην περίπτωση που έχει οριστεί συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την ολοκλήρωσή της, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντικειμενικό εμπόδιο και παρόλο που γνωρίζει ότι θα πρέπει να την εκτελέσει άμεσα. Η αναβλητικότητα δεν είναι συνώνυμο της τεμπελιάς, της χαλάρωσης, της περιφρόνησης ή της ανευθυνότητας, καθώς το άτομο που αναβάλλει έχει την επιθυμία να πράξει, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορεί να πιέσει τον εαυτό του να το κάνει.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ \ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΑΦ

Γράφει η Τζένη Καργιαλίδη, Ψυχολόγος  

1. Τι αφορούν οι κοινωνικές δεξιότητες;

Οι κοινωνικές δεξιότητες αφορούν το σύνολο των δεξιοτήτων που αναπτύσσει το άτομο, με σκοπό να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά κατάλληλα με άλλους, τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά. Η κατάλληλη και αποτελεσματική λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, η κατανόηση των συναισθημάτων στον εαυτό και τους άλλους, η έκφραση προσωπικών αναγκών και η κατανόηση ρητών και άρρητων κοινωνικών κανόνων, αποτελούν τους πυλώνες των κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες αυτές αναδύονται σταδιακά από τη βρεφική ακόμα ηλικία αναπτυξιακά.

Read More

0
0
0
s2smodern

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ, ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΑΦ

Γράφει η Βασιλική Ντρε, Ψυχιατρική και Παιδιατρική Νοσηλεύτρια - Επισκέπτρια Υγείας, Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

1) Τι σημαίνει για την οικογένεια να έχει ένα παιδί με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ);

Η οικογένεια έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει την αναπτυξιακή του πορεία, ενώ συγχρόνως δέχεται επίδραση από την ύπαρξη ενός ή περισσότερων παιδιών. Επιπλέον, θεωρείται αναμφισβήτητος o πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζει, όντας η ισχυρότερη περιβαλλοντική επίδραση που μορφοποιεί την ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

Read More

0
0
0
s2smodern
Το όραμα για τη δημιουργία του Autismap είναι να αναπτύξουμε μια εξελισσόμενη και ανανεούμενη διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης και δικτύωσης για τον αυτισμό στην Ελλάδα , που να αφουγκράζεται τις νέες ανάγκες και να αξιοποιεί συνέργειες και συνεργασίες. Ο σκοπός μας είναι η υποστήριξη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, η ενίσχυση της προσβασιμότητας τους στις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες και η καταπολέμηση του στίγματος .

 Με τη συμμετοχή σας και την συνεχή καταγραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων δομών και επαγγελματιών θα αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό για γρήγορη και εύκολη αναζήτηση των δομών που εξυπηρετούν άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα και παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τη Νομοθεσία και τα επιστημονικά δεδομένα, για οικογένειες, αρμόδιους φορείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς , νομικούς, επαγγελματίες υγείας , ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής  και για κάθε ενδιαφερόμενο.

.

1500
ΔΟΜΕΣ
1800
ΩΡΕΣ

Στρατηγικός συνεργάτης - υποστηρικτής επικοινωνίας

Υποστηρικτές Επικοινωνίας

Διαχείριση

Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Χρυσολωρά 10-12, 12132,  Περιστέρι
210 57 31 581
210 57 31 581
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 

Εγγραφή στο newsletter

Invalid Input