ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ (Ή ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ) ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Γράφει η Μαρία (Μαριάννα) Βενιεράκη, MSc Ψυχολόγος

Καθώς οι επιτελικές (ή εκτελεστικές) λειτουργίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται μέχρι και την ηλικία περίπου των 20 ετών, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βιβλιογραφία στην αντιμετώπιση της επιτελικής (ή εκτελεστικής) δυσλειτουργίας στα παιδιά και τους εφήβους με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε σύγκριση με τους ενήλικες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι ενήλικες με ΔΑΦ δεν μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά για να βελτιώσουν τις επιτελικές τους λειτουργίες, ώστε να τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις τής καθημερινότητας, να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να πετύχουν τους στόχους τους.

Ποιες στρατηγικές μπορούν να εφαρμόσουν οι ενήλικες;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ταιριάζουν όλες οι παραπάνω στρατηγικές σε όλους. Επιπλέον, ως ενήλικες μπορεί να έχετε συνηθίσει να ακολουθείτε ήδη κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές και να νιώθετε ότι δεν θέλετε να τις αλλάξετε, καθώς αισθάνεστε ότι καμιά άλλη στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει για εσάς. Ωστόσο, όποτε νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να οργανώσετε την καθημερινότητα σας, είναι σημαντικό να δοκιμάζετε και καινούργιες στρατηγικές (για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων), έως ότου καταλήξετε σε αυτές που είναι περισσότερο αποτελεσματικές για εσάς. Θα πρέπει, όμως, θα θυμάστε ότι δεν λειτουργούν όλες οι στρατηγικές το ίδιο σε μια δεδομένη φάση τής ζωής σας. Καθώς τα επίπεδα της επιτελικής δυσλειτουργίας ενδέχεται να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, μια στρατηγική μπορεί να μη λειτουργήσει για εσάς όταν προσπαθήσετε να την εφαρμόσετε την πρώτη φορά, αλλά να λειτουργήσει κάποια στιγμή αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να εξασκείτε διαρκώς τις στρατηγικές που σας ταιριάζουν, εφαρμόζοντάς τες με σταθερότητα και συνέπεια σε όλα τα περιβάλλοντα, ώστε αυτές να εδραιώνονται, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της αυτονομίας και της αυτοαποτελεσματικότητάς σας.

Επίσης, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες που έχει ο καθένας για τον εαυτό του καθορίζουν και τον τρόπο αλλά και τον βαθμό στον οποίο θα καταβάλλει προσπάθεια για να βελτιώσει τις δυσκολίες του στις επιτελικές λειτουργίες. Έτσι, είναι σημαντικό να επανεξετάσετε τις προσδοκίες σας και να αποφασίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς και τι μπορείτε πράγματι να επιτύχετε, θέτοντας ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους, και όχι να προσπαθείτε να λειτουργήσετε βάσει του τι αναμένει η κοινωνία από εσάς.

Συμπερασματικά, η εξάσκηση των επιτελικών λειτουργικών δεν περιορίζεται μόνο στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Καθώς τα άτομα με ΔΑΦ ενηλικιώνονται και μεταβαίνουν προς την ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή και ενδεχομένως προς την περαιτέρω εκπαίδευση αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση, η προσπάθεια βελτίωσης των δεξιοτήτων τής επιτελικής λειτουργίας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επωφελής.